banovecko

ZDRUŽENIE OBCÍ BÁNOVECKO

 

Cezhraničná spolupráca slovenského a českého mikroregiónu v projekte „SPOZNAJ A CESTUJ“

 Mikroregión Bánovecko bol založený v roku 2003 na ustanovujúcom sneme ako záujmové združenie "Združenie obcí Bánovecko". Základnou myšlienkou pre vznik mikroregiónu bol rozvoj spoločenského, kultúrneho, ekonomického a hospodárskeho života.
Zakladajúcimi obcami boli: Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Prusy. V súčasnosti má mikroregión 15 členov. Cieľom združenia je iniciovanie a podpora rozvojových projektov a ich realizácia na území mikroregiónu Bánovecko, teda v katastroch obcí Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Veľké Chlievany, Prusy, Pravotice, Dolné Naštice, Otrhánky, Haláčovce, Podlužany a Ruskovce, ktoré sú členmi združenia.

Čítať ďalej...

Typy na výlet- ĽUBČIANSKA DOLINA

Latiborské plieska

 

Dve Latiborské plieska sa tvoria v Ľupčianskej doline, ktorá sa zvažuje od Latiborskej hole až po obec Železné. Za trávnatou časťou vrcholu hlavného hrebeňa pokračuje nízka kosodrevina, ktorá sa zvažuje až k hranici lesa. Latiborské plieska sa tvoria na severnej strane hlavného nízkotatranského hrebeňa medzi Veľkou hoľou (1 640 m n. m.) a Latiborskou hoľou (1 648 m n. m.) iba na krátky čas po roztopení snehu alebo po výdatných a dlhotrvajúcich dažďoch. Medzi Veľkou hoľou a Latiborskou hoľou je v nadmorskej výške 1 560 m vrchol, pod ktorým je viacero valov, v ktorých sa dlho drží naviaty sneh. Aj v súčasnosti tu bývajú aj po skončení zimy veľké snehové náveje. Vodné plochy sa tu už iba málokedy tvoria vo dvoch valoch. Plieska sú od seba vzdialené asi 100 m, pričom to menšie sa dá veľakrát identifikovať iba podľa hlinitej pôdy príznačnej pre jeho koryto.

 

Pliesko pod Chabencom a oká južne od Kotlísk

 

V ľadovcových kotloch severnej strany Chabenca a Kotlísk mohli byť v minulosti malé plieska. O jednom pliesku pod Chabencom sa môžeme (dosť neurčito) dočítať aj na niektorých internetových stránkach. Osobne som však vodnú plochu v žiadnom z týchto kotlov nevidel. Naopak, v terénnej preliačine na južnej strane Kotlísk sú malé periodické vodné plochy, ktoré však nemajú ľadovcový pôvod.

 

Vydavateľstvo Dajama 

  

Nachádzaš sa tu: Domov Typy na výlet- ĽUBČIANSKA DOLINA