banovecko

ZDRUŽENIE OBCÍ BÁNOVECKO

 

Cezhraničná spolupráca slovenského a českého mikroregiónu v projekte „SPOZNAJ A CESTUJ“

 Mikroregión Bánovecko bol založený v roku 2003 na ustanovujúcom sneme ako záujmové združenie "Združenie obcí Bánovecko". Základnou myšlienkou pre vznik mikroregiónu bol rozvoj spoločenského, kultúrneho, ekonomického a hospodárskeho života.
Zakladajúcimi obcami boli: Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Prusy. V súčasnosti má mikroregión 15 členov. Cieľom združenia je iniciovanie a podpora rozvojových projektov a ich realizácia na území mikroregiónu Bánovecko, teda v katastroch obcí Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Veľké Chlievany, Prusy, Pravotice, Dolné Naštice, Otrhánky, Haláčovce, Podlužany a Ruskovce, ktoré sú členmi združenia.

Čítať ďalej...

JÁNSKA DOLINA A JEJ BOČNÉ VETVY

Ďumbierske pleso nižné (dolina Jánske Krčahovo)

 

Sú dve Ďumbierske plesá, povedzme, že nižné a vyšné, no oficiálny názov nemajú. Turisti z vrcholu Ďumbiera môžu zaregistrovať iba to nižné, vyšné je skryté pod vzdialenejším skalnatým valom. Obe plesá sa nachádzajú v závere doliny Jánske Krčahovo, čo je vetva Jánskej doliny. Doline Jánske Krčahovo sa hovorí aj Dolina Bystrého potoka. Potok vyteká z väčšieho Ďumbierskeho plesa – toho nižného. Preto sa Ďumbierskym plesám niekedy dáva aj prívlastok „Bystré“.

 

Ďumbierske pliesko vyšné (dolina Jánske Krčahovo)

 

Aj vyššie položenému plesu pod najvyšším končiarom Nízkych Tatier vravia Ďumbierske, no na rozlíšenie od väčšieho a nižšie položeného Ďumbierskeho plesa sa označuje ako pliesko (1 660 m n. m., plocha 2 000 metrov štvorcových, hĺbka 0,6 m) s prezývkou „Ďumbi“, a to i napriek tomu, že z vrcholu Ďumbiera ho nie je vidieť. Naň sa už nemôže ísť priamo od Štefánikovej chaty, ale treba ísť cez Krúpovo sedlo, odkiaľ vedie značený chodník až na vrchol Ďumbiera.

 

Litvorové plieska

 

Horstvo Ďumbiera sa od Ďumbierskeho kotla a Štiavnice, druhého najvyššieho štítu Nízkych Tatier, zvažuje na sever do Ludárovej doliny. V jej dolnej časti sú v lesnom poraste skryté dve Litvorové plieska. Asi kilometer od rázcestia Pred Bystrou môžu turisti zbadať chatu Ludárka, ktorá je neďaleko chodníka. Po jej pravej strane tečie Ludárov potok. Do Ludárovej doliny od nej nevedie nijaký chodník. Lesný strmý terén je ťažko priechodný, preto je táto oblasť málo známa. Asi o pol kilometra vyššie je zvážnica, ktorou sa možno dostať k mostíku cez Ludárov potok. Od tohto mostíka stačí vystúpiť na nevysoký hrebeň po pravej strane. Tam sú na rúbanisku viditeľné valovité stupne po ľadovci, no v nich sa stojatá voda nevyskytuje.

 

Bezmenné pliesko na Vladovej rúbani

 

Pol hodiny chôdze od zvážnice do Ludárovej doliny, kam sa odbáča k Litvorovým plieskam, sa v lokalite Vladova rúbaň nachádza periodické bezmenné pliesko.

 

Vydavateľstvo Dajama

 

Nachádzaš sa tu: Domov JÁNSKA DOLINA A JEJ BOČNÉ VETVY