banovecko

ZDRUŽENIE OBCÍ BÁNOVECKO

 

Cezhraničná spolupráca slovenského a českého mikroregiónu v projekte „SPOZNAJ A CESTUJ“

 Mikroregión Bánovecko bol založený v roku 2003 na ustanovujúcom sneme ako záujmové združenie "Združenie obcí Bánovecko". Základnou myšlienkou pre vznik mikroregiónu bol rozvoj spoločenského, kultúrneho, ekonomického a hospodárskeho života.
Zakladajúcimi obcami boli: Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Prusy. V súčasnosti má mikroregión 15 členov. Cieľom združenia je iniciovanie a podpora rozvojových projektov a ich realizácia na území mikroregiónu Bánovecko, teda v katastroch obcí Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Veľké Chlievany, Prusy, Pravotice, Dolné Naštice, Otrhánky, Haláčovce, Podlužany a Ruskovce, ktoré sú členmi združenia.

Čítať ďalej...

Typy na výlet- ZADNÉ MEĎODOLY A ICH BOČNÉ VETVY

Pleso pod Bujačím vrchom (Predné Meďodoly)

 

Geológovia, ktorí sa venujú vodám v slovenských Tatrách, hovoria aj o plese pod Bujačím vrchom, ktoré zaniklo zhruba pred 200 rokmi. Hoci v Predných Meďodoloch s najväčšou pravdepodobnosťou ľadovec nebol, neveľkú časť ľadovca tam zatlačilo z Doliny Bielych plies pôsobenie silnejšieho ľadovca z Doliny Zeleného plesa.

 

Zadnomeďodolské plieska

 

Dve Zadnomeďodolské plieska sa nachádzali na niekdajších pasienkoch pod Kopským sedlom. Jedno Zadnomeďodolské pliesko som objavil na fotografii R. Vosyku, uverejnenej v roku 1927 v Krásach Slovenska.

 

Plačlivé plieska

 

Dve Plačlivé plieska mali byť na tzv. Plačlivej lúke, ktorá je pod Ždiarskou vidlou. Dnes je tu už len na malom úseku rašelinisko, na ktorom sa v minulosti držala voda. Ešte donedávna túto plochu zakresľovali aj do máp. Plačlivá lúka dostala pomenovanie na pamiatku zabitých počas pastierskej vojny v 16. Storočí.

 

Podtatranské rašeliniská

 

Podtatranské rašeliniská nad Spišskou Belou (na Belianskej lúke, v Krivom kúte a na Trstiných lúkach) nevytvoril ľadovec, hoci sa v nich zachovali viaceré živočíšne a rastlinné glaciálne relikty. Cez rašelinisko na Belianskych lúkach urobili náučný chodník. Za Spišskou Belou, v miestach, kde sa začína kvalitne vybudovaná cyklotrasa vedúca až po Beliansku jaskyňu, je Beliansky rybník.

 

Vydavateľstvo Dajama

 

Nachádzaš sa tu: Domov Typy na výlet- ZADNÉ MEĎODOLY A ICH BOČNÉ VETVY