banovecko

ZDRUŽENIE OBCÍ BÁNOVECKO

 

Cezhraničná spolupráca slovenského a českého mikroregiónu v projekte „SPOZNAJ A CESTUJ“

 Mikroregión Bánovecko bol založený v roku 2003 na ustanovujúcom sneme ako záujmové združenie "Združenie obcí Bánovecko". Základnou myšlienkou pre vznik mikroregiónu bol rozvoj spoločenského, kultúrneho, ekonomického a hospodárskeho života.
Zakladajúcimi obcami boli: Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Prusy. V súčasnosti má mikroregión 15 členov. Cieľom združenia je iniciovanie a podpora rozvojových projektov a ich realizácia na území mikroregiónu Bánovecko, teda v katastroch obcí Bánovce nad Bebravou, Brezolupy, Dubnička, Dvorec, Horné Naštice, Ľutov, Miezgovce, Veľké Chlievany, Prusy, Pravotice, Dolné Naštice, Otrhánky, Haláčovce, Podlužany a Ruskovce, ktoré sú členmi združenia.

Čítať ďalej...

Zaujímavosti z nášho regiónu a okolia

 

Z histórie Dežeríc 

   Obec Dežerice sa prvý raz spomínajú v roku 1208 pod názvom terra Dezir a v roku 1332 ako villa Philippi filii Deziderii (t. j. dedina Filipa, syna Dezidera). Jej názov je odvodený od latinského  mena Desiderius (zn. vytúžený), názov obce teda vznikol od mena Dezider, ktorému v roku 1208 patrila villa (z lat. osada, dedina). Priezviská sa v tom čase ešte nepoužívali. Jeho potomkovia popri svojom vlastnom mene používali i meno prvého zakladateľa osady, teda napr. Filip, syn Deziderov. Ďalší potomkovia - vnuci, atď. dostávali postupne priezvisko Dežerický, s ktorým sa stretávame dodnes. 

     Rok prvej písomnej zmienky o obci Dežerice spadá do obdobia ranného feudalizmu. Z dovtedajších otrokov sa postupne stávali poddaní. Stávali sa nimi aj tzv. slobodníci a časť z nich sa stávala kráľovskými služobníkmi alebo vojakmi, ktorí od uhorských kráľov dostávali ako léno časť pôdy. Táto skupina tvorila základ, z ktorého sa v 13. - 14. storočí vytvorila nižšia šľachta (zemani, veľmoži, grófovia, baróni) a cirkevná šľachta (biskupi, opáti), ktorým králi darovaním - donáciou - odovzdali pôdu aj spolu s roľníkmi. Takýmito grófmi boli napr Zayovci, ktorým patrilo 19 poddanských obcí v okrese. 

     Obec Dežerice ako i celé územie bývalého Bánovského okresu, ktoré sa nazývalo aj ako Trenčianske záhorie, patrila do roku 1850 do Trenčianskej župy. Služnovský okres Bánovce nad Bebravou (pôv. Záhorský) patril do Dolnonitrianskej župy, do ktorej patrili aj Dežerice. Medzi rokmi 1860 - 1923 patril okres spolu s obcou znovu do Trenčianskeho kraja. 

dezerice4.jpgdezer58.jpgde2.jpgimages.jpg

Pričlenenie Vlčkova

     Od roku 1964 je s Dežericami spojená obec Vlčkovo. Predtým sa volala Farkaška  (z maď. slova farkas - vlk). Jej symbolom je vlk v pečatnom poli s vyplazeným jazykom. Roku 1350 bol postavený kostol sv. Martina a farnosť. 

vlkovo.jpgvlckovo.jpg

 

     

 

Nachádzaš sa tu: Domov Zaujímavosti z nášho regiónu a okolia